Leuk om te weten over zelf lipstick en lipgloss maken

Beste klant, Van 15 november 2023 tot ongeveer half/eind januari 2024 kunnen wij geen bestellingen verwerken. Hebt u in deze periode een feest en wil u graag gebruik maken van een van onze pakketten dan kunt u voor 15 november 2023 uw bestelling plaatsen, deze wordt dan spoedig bezorgd. Wees gerust, al onze pakketten zijn jaren houdbaar. vriendelijke groet, Josephina Oostvogels en medewerksters.

Leuk om te weten over zelf lipstick en lipgloss maken.

Leuk om te weten over zelf lipstick en lipgloss maken  Door aankoop van ons thuisworkshop pakket zelf lipstick en lipgloss maken, ontvang je veel informatie. Het is een super leuke activiteit voor bijvoorbeeld feesten maar je kun met dit pakket ook heerlijk zelf experimenteren. 

Tijdsduur

Na gelang het aantal personen ben je ongeveer 1 á 1,5 uur bezig met deze gezellige thuisworkshop. 

Receptboekje

In ons receptboekje welke je ontvangt bij ons thuisworkshop pakket lipstick en lipgloss maken, staat het recept van een goed hechtende basis vetcomponent voor de lipstick. Dit basis vetcomponent kan aangepast worden door de ingrediënten te vervangen. Echter het recept zoals vermeld in ons receptboekje heeft een hoog smeltpunt en dat is bij lipstick handig. Als je in de zomer je lipstick in je handtas mee wilt nemen dan smelt je lipstick niet zomaar. Een lipstick gemaakt met ons recept kan zeker 70 graden verdragen voordat hij smelt. Wil je toch graag experimenteren met een ander vetcomponent voor lipstick en dat met de vervangende ingrediënten die hieronder genoemd worden dan adviseren wij je om de lipstick in een potje te gieten want het wordt een heerlijk smeuïge lipstick.

Ingrediënten vetcomponent:

In ons thuisworkshop pakket zelf lipstick en rouge maken zitten de volgende kleurpigmenten;

 1. Parelmoer zilver
 2. Parelmoer roze
 3. Parelmoer siena
 4. Gewoon pigment rood
 5. Titanium dioxide, goed dekkend wit

Mengen, leuk om te weten.

Wanneer je met bovenstaande kleurpigmenten gaat mengen, kun je heel veel verschillende tinten maken. 

Door onze jarenlange ervaring met workshops voor grote en kleine groepen, weten wij dat roze en rood tinten de meest gekozen kleuren zijn. Maar er waren ook jonge dames die totaal andere wensen hadden, zij maakten bijvoorbeeld blauwe lipstick en of lipgloss. Echter bij dit pakket zelf lipstick en lipgloss maken is er gekozen voor de meest gangbare kleurkeuzes. Indien je later graag wil experimenteren met lipstick en lipgloss maken dan kun je altijd nog de meest extreme kleuren maken. 

Mengen met titanium dioxide en parelmoer zilver:

 • Felle roze tinten kun je het best bereiken door te mengen met titanium dioxide.
 • Zachte roze tinten kun je het best bereiken door te mengen met  parelmoer zilver, tevens verkrijg je dan ook meer glans.
 • Titanium dioxide en parelmoet zilver kun je ook met elkaar mengen, hierna kun je bijvoorbeeld wat rood kleurpigment toevoegen. 

Met de kleurpigment rood en titanium dioxide (goed dekkend wit) of parelmoer zilver zijn ongelooflijk veel roze tinten te maken. Ons advies is om eerst de titanium dioxide of parelmoer zilver met het basis vetcomponent te mengen. 

Hier een meng voorbeeld: 

Meng 1,5 maatlepeltje SS titanium dioxide of parelmoer zilver met het basis vetcomponent en roer hier dan met kleine beetjes tegelijk rood pigment bij. Stop met rood bijvoegen wanneer je de gewenste kleur bereikt heb.  Overschrijd de maximale grens van 3 maatlepeltjes kleurpigment niet want dan wordt de lipstick erg schraal. In plaats van rood kleurpigment kun je ook siena parelmoer pigment gebruiken. Terwijl je de kleurpigmenten bij het basis vetcomponent mengt stolt het vetcomponent. Zet regelmatig het vuurvast maatbekertje terug op of in de warmtebron.

Parelmoer kleurpigmenten roze en siena. Als je deze twee kleuren mooi vindt zoals ze zijn, dan kun je met alleen deze kleurpigmenten een lipstick en of lipgloss maken. 

Gieten in lipstickhuls, leuk om te weten.

 • Neem de lipstick huls en draai het vlondertje een paar keer naar boven  en naar beneden, doe er 1 of 2 korreltjes cacaoboter in. Druk de cacaoboter met het roerstaafje plat. 
 • Zorg ervoor dat het vlondertje helemaal naar beneden gedraaid is voordat je de lipstick erin giet.
 • Wanneer jij jouw gewenste kleur bereikt heb maak je het vetcomponent weer vloeibaar het moet nog wel een beetje stroperig zijn dus niet te dun want dan is hij te warm en dat kan problemen met de huls geven. De lipstick weer vloeibaar maken doe je door het vuurvast maatbekertje terug op of in de warmtebron te zetten.
 • Giet nu voorzichtig je lipstick in de huls.
 • Zet de huls rechtop weg en laat het een beetje afkoelen.
 • Zodra de lipstick wat afgekoeld is zet je hem zonder dop ongeveer 3 uur in de koelkast dan wordt hij hard.
 • Na het uitharden kun je de lipstick open draaien.
 • Tijdens het gieten heeft er zich een trechtertje (gaatje) gevormd. Dit gaatje kun je eventueel afsnijden of dichtdrukken.

Extra info, leuk om te weten.

Maak het mengsel niet te warm, het hoeft alleen vloeibaar te zijn tegen het stroperige aan. Zorg ervoor dat het mengsel wat hoog in het vuurvast maatbekertje zit naar beneden geschraapt wordt, zodat dit ook vloeibaar wordt. Er blijft altijd wel wat aan de kanten van het vuurvast maatbekertje zitten en dat is alleen maag goed omdat je nog lipgloss gaat maken. Tevens is er rekening gehouden met de hoeveelheid vetcomponent zodat je toch de lipstick huls helemaal vol kunt gieten.
 

Schoon maken van werkmaterialen, leuk om te weten. 

Als je klaar bent met alle stappen die in het receptboekje vermeld staan en jij jouw lipstick en lipgloss gemaakt hebt.  Neem dan een stuk keukenrol, maak hiermee het vuurvast maatbekertje, roerstaafje en maatlepeltjes zo goed mogelijk schoon. Hierna kun je het reinigen met een met een sopje.

Ben je geïnteresseerd in kleuren dan tref je hier heel veel informatie aan over primaire kleuren en secundaire kleuren

Geef een reactie